Zwanger? Zwangerschapsmassage!
Dan is een zwangerschapsmassage vast iets voor jou.
Gefeliciteerd met je zwangerschap! Dit is een hele bijzondere periode in een vrouwenleven, maar ook één waarin er heel veel in je lichaam verandert.
Een zwangerschapsmassage kan dan een uitstekende manier zijn om enkele zwangerschapssymptomen te verlichten. Hierdoor kan je met veel plezier genieten van deze hele speciale tijd. Je zal je zowel fysiek als mentaal beter voelen.
Massage verbetert ook de doorbloeding. Voordeel daarvan is dat er meer zuurstof en voedingsstoffen beschikbaar komen voor jou en je kind.
Eén behandeling kan al wonderen verrichten. Vooral rug, schouders, benen, kuiten en voeten verdienen deze maanden een extra behandeling.
Een massage die zittend plaatsvindt duurt korter dan een liggende massage die meestal een uur duurt.
Bij Elvarah kan je terecht voor een zeer persoonlijke behandeling en krijg je in alle rust, de tijd om aandacht te schenken aan jezelf en je baby.
De zachte massagevormen brengen je hierbij tot rust en maken je klaar om er weer fitter tegenaan te gaan.
Tijdens de behandeling bepalen we altijd samen de best mogelijke houding. Een goede lig- of zithouding is immers noodzakelijk voor een optimaal resultaat.
Gun jezelf ook deze weldaad en ervaar wat het voor je doet. Je zult vast aangenaam verrast zijn en ook je baby zal er blij mee zijn!
Deze zwangerschapsmassage mag je ondergaan vanaf de 14e week en uitsluitend als er sprake is van een gezonde zwangerschap. Heb je een medische klacht, overleg dan eerst met je arts. Meld deze medische klachten vooraf.
Tip voor ( aanstaande) vaders: verwen de (aanstaande) moeder eens en geef haar een massagebon cadeau!
Wat kun je verwachten?
De behandeling stem ik volledig op jou af. Het is belangrijk dat jij je comfortabel voelt en helemaal kunt ontspannen.
Genieten staat voorop! We bespreken eerst de duur van de zwangerschap en je eventuele klachten en wensen. Dit bepaalt de inhoud van de massage en in welke houdingen je het beste kunt liggen of zitten. Een combinatie kan ook. Waar nodig word je ondersteund door kussens. Tijdens de zwangerschap is het niet mogelijk een hele stevige massage te krijgen.
De duur van de massage is meestal een uur. Daarmee kom je ook het beste tot ontspanning en kan ik het meeste voor je doen. Het is ook mogelijk om een half uur of drie kwartier af te spreken. In verband met het intakegesprek, is de eerste afspraak altijd een uur. De tarieven zijn zoals vermeld in de tarievenlijst.
Uit onderzoek blijkt dat de zwangerschapsmassage positieve effecten heeft op de slaap en zorgt voor minder rugpijn, minder aanmaak van stresshormonen en minder complicaties tijdens de bevalling. Ook blijkt het percentage premature geboortes (wanneer het kindje eerder dan 37 weken geboren wordt) kleiner te zijn.
Contra indicaties zwangerschapsmassage
Je mag geen massage hebben wanneer je één van onderstaande klachten hebt. Twijfel je of je een massage mag hebben? Neem dan contact op met je verloskundige voor meer informatie. Hier onder zijn de contra indicaties onderverdeeld in lokale contra indicaties en algehele contra indicaties. Bij algehele contra indicaties mag helemaal niet gemasseerd worden.
Algehele contra indicaties:
- hartklachten
- hoge bloeddruk
- infecties of infectieziekten
- verhoging of koorts
- kanker
- herstelperiode na een operatie (tot 6 weken)
- trombose
- bloedingen
- bij vasthouden van vocht onder de ogen
Lokale contra indicaties:
- ontstekingen
- ernstige rugpijn
- een open wond of huidirritaties (ook blauwe plekken vallen hier onder)
- spataderen
- wratten
- artritis of artrose
- besmettelijke huidinfecties
- operatief te behandelen aandoeningen
Daarnaast wordt er aangeraden wanneer je een miskraam hebt gehad, sowieso vooraf te overleggen met je verloskundige en/of huisarts.
Massage na de bevalling
Ook na de geboorte van je kind kun je je laten masseren. Voor de periode van ontzwangeren staat zo'n 9 maanden. Massage kan je in die periode helpen om sneller in balans te komen en te herstellen van de fysieke inspanning van de bevalling. Denk daarbij aan bijvoorbeeld rugklachten, vocht vasthouden en hormonale veranderingen.
Massageoliën
Bepaalde massageoliën zijn niet geschikt om mee te masseren. Ook voor thuisgebruik dien je hiermee op te letten. Je kunt beter geuren van Lavendel, Kamille, Roos Otto en Jasmijn vermijden. Lavendel is menstruatie opwekkend en is daarom niet verstandig om te gebruiken.
Veilige geuren zijn: Mandarijn, Neroli, Sandelhout. Ik masseer zelf graag met de speciale zwangerschapsolie van Weleda.