Schaats- of skeelerblessure: de lange kuitspier

Een veel voorkomende  schaats- of skeelerblessure is een enkelblessure.
Ik beschrijf hier het gevolg van triggerpoints in de lange kuitbeenspier.
Dit is vaak de boosdoener bij pijn in de enkel.

De kuitspier

Deze spier zit vast aan het kopje van het kuitbeen en het bovenste deel van dit bot. Onderaan loopt hij onder het buitenste enkelbot door, kruist over de buitenste rand van de voet en hecht zich aan de binnenkant van de voetzool vast. Op deze manier kan de spier de voet naar beneden laten wijzen en de voetzool naar buiten.

Dat maakt het mogelijk om te kunnen rennen, lopen, schaatsen en klimmen. Normaal trekt een spier zich samen bij het korter worden, maar deze spier doet dat ook bij het langer worden van de spier. Dat kan heel vermoeiend zijn bij langdurige inspanning. (schaatstochten bv)

Triggerpoints in deze spier zullen je pijn bezorgen aan de buitenkant van de enkel. Meestal net onder het bot. Je voelt dan vaak bij aanraking een vage pijn. Een gescheurde enkelband zal scherp aanvoelen. De triggerpoints in deze spier verzwakken de enkel.

Een zenuwbeknelling door een stijve lange kuitspier kan gevoelloosheid veroorzaken in je onderbeen, de enkel en de voet.
Zwakte in de spieren door een afgeknelde zenuw maakt het moeilijk om je voet omhoog te brengen. De zwakte hoeft niet altijd pijn te doen als er zenuwen bij betrokken zijn.

Op je buik slapen, of op je rug met je tenen gestrekt, kan ook klachten in je lange kuitspier geven. Net als het dragen van hoge hakken. Steunkousen en enkelsteunen je kunnen je ook triggerpoints bezorgen. Wanneer je op je hurken zit, of met gekruiste benen, geeft dat druk op de kuitzenuw. Dat kan gevoelloosheid en krachtsverlies veroorzaken.

Behandel deze spier zelf

Wanneer je je voetzool naar buiten draait voel je deze spier aanspannen. Behandel de spier door je been op een stoel te leggen of voor je op bed. Masseer de spier met je duimen door ze met de duimtoppen tegen elkaar aan over de spier te laten gaan. Je vingers liggen dan om je been heen om de spier te fixeren. Geef korte en langzame strijkingen.
Kom gerust langs voor hulp. Ik kan je gemakkelijk leren hoe je deze spier zelf kan behandelen.
Op de site www.voorkomblessures.nl staat goede informatie over schaatsblessures en het voorkomen daarvan. Wie weet, ben je met deze tip binnen no time weer lekker actief en geniet je weer volop van je sport.