Het tuinseizoen is geopend! Het zere rug seizoen ook…
Wie ook maar een beetje lol in tuinieren heeft, weet er vast alles van.
Zodra de lente van start is gegaan, begint er bij de tuinliefhebbers wat te kriebelen.
Enthousiasme
Er wil iets onbedwingbaars geuit worden. In actie worden omgezet.
Fysieke actie. De actie die je laat jongleren met schoffel, spa en hark.
Die je de strijd weer aan laat gaan met het niet aflatende, oprukkende onkruid.
Het groene monster dat je echt niet kan negeren omdat het anders landpikkertje doet met je hele tuin.
Eenmaal in de tuin begonnen, is er vaak geen houden meer aan. Dan moet en zal alles in 1 keer worden omgespit, gesnoeid en aangeharkt. Dat vraagt inspanning, veel inspanning! Desnoods met het snot voor de ogen wordt de klus geklaard.
Protest
Maar… al dat bukken, tillen, sjouwen krachtsinspanning leveren is een uitdaging voor je lijf. Vooral voor je rug. Die laat zich dan ook heus horen en vooral ….voelen!
Na alle tuinwerk wil je vast niets liever dan tevreden achterover leunen. Genietend van het mooie resultaat. En natuurlijk niet eerst smachtend naar de pijnstillers hoeven grijpen omdat je rug luidkeels protesteerd.
Hoe pak je dat aan? Met deze tips bijvoorbeeld. 😊
Tips:
Begin rustig. Als warming up. Doe eerst wat kleine klusjes voor je aan het grotere en zwaardere werk begint. Zodat je spieren al wat voorbereid en warm zijn. Heel belangrijk om rugpijn te voorkomen.
Wissel veel af: ongeveer 20 minuten schoffelen, 20 minuten snoeien, 20 minuten harken bv. De afwisseling zorgt ervoor dat je spieren het langer volhouden en minder snel verzuren. Ja, het is even wennen om een klus af te breken en daar wat later weer mee verder te gaan. Maar heus, het went en verkleint de kans op spierpijn (in je rug) enorm.
Houding:
- Buk goed: buk zonder erbij te draaien: daar gaat een rug snel van protesteren.
- Gebruik gereedschap met een lange steel. De steel komt minstens tot aan je schouder. Sta in een voorwaartse spreidstand. Dus met 1 voet (ruim) voor de ander. Houd de steel met 1 hand met de vingers naar voren vast en 1 hand met de vingers naar achteren.
- Houd de steel ook dicht bij je lichaam, dan blijf je makkelijker rechtop.
- Slim zaaien: Gebruik een lange holle buis om gaatjes in de grond te prikken, laat daarna de zaadjes door de buis in het gaatje rollen. Kan je gewoon rechtop blijven staan!
- Voorkom een ronde rug als je op je hurken zit. Beter is het om met je knieën op een zacht matje te zitten. Of hurk op 1 knie. Wissel regelmatig van knie.
- Reiken: moet je boven je schouders iets doen, doe dat dan maar kort. Een minuut of 5 en gebruik zoveel mogelijk beide armen.
- Houd de steel ook dicht bij je lichaam, dan blijf je makkelijker rechtop.
- Slim zaaien: Gebruik een lange holle buis om gaatjes in de grond te prikken, laat daarna de zaadjes door de buis in het gaatje rollen. Kan je gewoon rechtop blijven staan!
Tillen:
- Vermijd zwaar tillen. Til liever wat vaker in kleinere hoeveelheden. Houd je rug recht en buig door je benen. Laat je benen de hefboom zijn om het gewicht te verplaatsen. Til dus niet vanuit de rug, maar vanuit de benen.
- Wat je tilt kan je het beste dicht bij je lichaam houden. Zo kan je ook meer kracht zetten en komt er minder druk op de rug te staan.
- Moet je draaien?Til dan eerst tot je weer recht staat en draai dan pas. Draai je tijdens het tillen, dan heb je dikke kans op protest vanuit je rug.
- Til een schep of spa met aarde niet hoger dan echt nodig is. Je rug zal je dankbaar zijn.
- Buig door je benen als je iets opraapt, het liefst met een rechte rug.
Materiaal: gebruik liever een tuinslang dan een gieter. Dat bespaart je heel veel sjouwwerk en in ieder geval je rug. Zorg dat je goed en scherp gereedschap hebt. Dat maakt het werk zoveel lichter.
Warmte: houd de rug warm. Warme spieren blijven langer soepel. Kou verstrakt. En.. na de tuinklus een warm bad of warme douche nemen is een weldaad. Dat ontspant!
Pijn: voorzichtig, heel mild rekken kan prettig zijn. Blijf in beweging. Hoe pijnlijker een spier aanvoelt, hoe kleiner je de beweging maakt. Zo vraag je niet snel te veel van je spieren.
Rust: neem voldoende rust, zonder dat je te lang stilzit of ligt. Blijf zo recht mogelijk zitten of staan. Hoe rechterop je blijft, hoe minder spierinspanning dat vraagt.
Weergoden: houd die goed in de gaten. Ga pas spitten als de grond droog is. Natte grond is zwaar om te bewerken!
Massage: masseer je pijnlijke spieren. Altijd onder de pijngrens. Ze hebben het immers al lastig genoeg. Nog meer pijn laat ze alleen maar verder aanspannen.
Of laat je masseren. Ik verzorg dat graag voor je. Kan ik je meteen nog wat extra tips meegeven om je rug weer soepel te maken en te houden.